uluburun tanrıca Cevat Şakir Balıkcı , Bodrum kalesi italyan ve Fransiz kuleleri Satrap Mausolos British Museum heykeli, Bodrum Sualtı arkeoloji müzesinde Anforalar, Bodrum Sualtı arkeoloji Müzesi'ndeki Karyalı prenses resmi, Aziz Yohannes John Şövalyelerinin inşa ettiği Bodrum kalesi, Uluburun batığı dalgıç başlığı kolyesi, Halikarnas Balıkçısının fotoğrafı BODRUM REHBERİN

Sitede arama yapma

 Priene Bouleterion Odeon kare planlı kent Meclisi binası PRİENE Priene Athena Tapınağı sütunları mimar Pytheos Priene Athena Tapınağı sütunları  Priene antik  kent  planı Hipodamik stilde ızgara planlı PRİENE

yonya’nin en önemli şehirlerinden biri olan Priene, Anadolu’daki en güzel antik kentlerden biridir. Çok görkemli bir dağın eteklerinde yer alan Priene, Miletos’lu ünlü şehir plancısı Hippodamus'un planladığı şehirlerden biridir ve MÖ. 4.yüzyılda inşa edilmiş bir Grek şehrinin bütün özelliklerini taşır. Birbirini dik kesen caddelerin yaratığı adacıklar üzerinde kurulmuş bu harika şehirde her şey yerli yerinde ve günümüzdeki şehir planlayıcılarını utandıracak güzelliktedir. Hippodamos küçük adacıklar üzerine dört ev yahut bir resmi bina sığdırmıştı. Priene'deki ana caddeler doğu-bati istikametinde, ikincil caddeler ise güney- kuzey yönünde konulmuştur. Bu tür yönlendirme Priene evlerinin kışın güneş ışıklarını tam olarak almalarına, yazın ise güneş ışıklarının binaları tepelerinden geçmesine neden oldu. Bu muhteşem şehir planlamasının yanı sıra Priene üç ana yapısı ile de dikkati çeker.

Şehirdeki en önemli yapılardan biri antik tiyatrodur. Yamaca inşa edilmiş bu tiyatro tipik bir Grek tiyatrosunun en güzel özelliklerini taşır. Planı at nalı seklindedir ve sahne bina oturma yerlerinden ayrı olarak inşa edilmiştir. Bu 5000 kişilik tiyatro birçok tadilatlar geçirerek günümüze ulaşmıştır.

İkinci önemli yapı, mimar Pytheos tarafından inşa edilmiş olan ve deniz seviyesinden 100 metre yükseklikteki ünlü Athena tapınağıdır. Bu tapınağı yapan Pytheos, ki ayni zamanda Halikarnas’taki ünlü Mausoleion'un da mimaridir bu tapınağın insaa edilmesinden sonra bir kitap yazarak tapınakta kullandığı bazı özellikleri İyon Sitilinin kuralları olarak kabul etmiştir. M.Ö.4.yüzyılda yapılan bu tapınağın inşası sırasında Priene'ye gelen İskender tapınağın yapımına yardım etmek ister. Ama bu konuda şartlar ileri koşarak tapınağın arsitravı  üzerine ismine konulmasının ister. British Museum’da bulunan kitabeye bakılırsa Priene halkının bunu kabul ettiği anlaşılır.  Müzedeki kitabede "Kral İskender bu tapınağı Athena Polias'a takdim etti" ifadesi vardır. Priene’yi gezerken Şehir Meclisi binasını, agorasını unutmayın. 640 kişilik oturma yeri olan şehir meclisi binası bir kare plan içerisine yerleştirilmiştir. Üstü ahşapla kapatılmış olan meclis binasının ortada yer alan altarı çok iyi korunmuştur.